Uw handelaar biedt u aan een uur gratis parkeren!

Winkelwijken

De Stad Brussel telt maar liefst vijftien wijken met elk een eigen identiteit…

Brussel is nooit precies waar u verwacht. We denken dat we een hoofdstad bezoeken, komen een stad op menselijke schaal tegen. We denken een oude stad te ontdekken, zoals de Grote Markt, maar komen juist de creatieve moderniteit van de winkels aan de Dansaertstraat tegen. We lopen door een middeleeuws steegje, en komen in de Europese wijk uit, met de uitstraling van Little Manhattan. We gaan van de zeer aristocratische Zavel naar de populaire Marollen zonder het te beseffen. En als we iets verder ggan, ontdekken we dorpswijken, zoals Laken… Kortom, Brussel heeft heel wat verrassingen in petto.

Bockstael is een populaire gezinswijk met veel buurtwinkels.

Het gemeentehuis van Laken functioneerde pas vanaf de inhuldiging in 1908 tot 1921, toen Laken werd geannexeerd door Brussel-Stad. Dit imposante gebouw moest het hoogtepunt worden van een nieuwe wijk, het centrum van de moderne stedenbouw. Het belfort blijft het baken van deze opzichtige plechtigheid van deze oude stad, terwijl het trouw blijft aan de glorieuze stijlen van het verleden.

De aangrenzende straten zijn tegelijkertijd met het Bockstaelplein ontstaan ​​en de bloemlezing van bouwstijlen maakt een bezoek vol kleur en diversiteit mogelijk.

Van art nouveau tot modernisme via art-deco en neogotiek, al deze verschillende Brusselse huizen vertellen door de bijzonderheid van hun gevel het verlangen naar individualisering van hun eigenaars.

Slagerijen, bakkerijen, visboeren, maar ook koffiebranders, rijwielhandelaren en zelfs dierenverzorgers mixen. Er zijn daar meer dan 400 bedrijven!

Op zaterdag nodigen de kraampjes van de grootste markt in het noorden van Brussel uit tot kuieren.

Als centrum van design en styling, is de Dansaertwijk een bestemming die je gezien moet hebben.

Door designerwinkels te bladeren, kunt u de vele facetten van Belgisch artistiek talent ontdekken. De vitaliteit van de buurt wordt versterkt door een scala aan trendy restaurants en cafés rond de Sint-Gorikshallen.

Deze wijk ligt ten noordwesten van het Pentagon, tussen de centrale boulevards (de Beurs) en het kanaal. Het is het symbool van vernieuwing in de binnenstad. De straten Dansaert en de Flandre en de wijken Vismet en Saint-Géry vormen een harmonieus geheel en bieden een geheel dat bestaat uit een grote diversiteit aan identiteiten en functies.

2 metrolijnen, 4 tram, 20 bus, 1.730 overdekte parkeerplaatsen. Beschikbaar.

7.300 bezoekers per dag. Dit gebied ligt ook op 2 minuten lopen van de Grote Markt.

1 bioscoop, 6 theaters, 2 musea, 3 bibliotheken, 17 scholen. Het is een plaats van cultuur, uitgaan, maar ook van het buurtleven.

Voetgangersstromen: de Anspachlaan en de Dansaertstraat hebben elk 13.000 en 14.000 voetgangers per dag. De straten met trendy restaurants hebben tussen de 5.500 en 6.200. De buurt wordt gezien als gezellig en levendig.

Veel bezoekers komen er tijdens de lunch uit het stadscentrum om te lunchen en te winkelen.

Klanten vragen om een ​​verhoging van het commerciële aanbod in de buurt.

Deze Brusselse wijk, op de grens van het Vlaamse Gewest en in de schaduw van de Heizel, onderging grote stedelijke veranderingen naar aanleiding van de  internationale tentoonstellingen van 1910 en 1958.

Het Chinese paviljoen en de Japanse toren bevinden zich in de buurt. Appartementtorens domineren het landschap, maar de wijk herbergt ook een tuinstad met zijn arbeiderswoningen typisch voor de jaren 1920. Rue De Wand is een levendige winkelstraat die door de hele Mutsaert loopt. Het kanaal en het Koninklijk Domein van Laken scheiden de plaats van de rest van de stad.

De gezinsvriendelijke buurt biedt een mix van grote merken en zelfstandige winkels. Het aanbod is bijzonder compleet en kwalitatief: beauty, mode, decoratie, horeca, supermarkten, voedingswinkels, boekhandels, speelgoedwinkels, schoenmakers, telefonische opticiens … Een aanzienlijke diversiteit voor dit essentiële winkelcentrum dat beide bewoners van deze woonwijk dan ook aantrekt inwoners van aangrenzende gemeenten en regio’s.

Er zijn gemiddeld 4000 voetgangers per dag.

Internationaal bekend om zijn geschiedenis, zijn architecturale kwaliteit en zijn sierlijke rijkdom, wordt de Grote Markt met zijn stadhuis beschouwd als een van de mooiste pleinen ter wereld, dat in 1998 door de UNESCO tot werelderfgoed is uitgeroepen.

Feestelijke of culturele evenementen versterken de levendigheid van deze wijk, die rijk is aan hotels, restaurants, cafés en winkels met Belgische specialiteiten, zoals kant en chocolade, en souvenirwinkels.

De Grote Markt is de belangrijkste toeristische trekpleister van het land en de Nieuwstraat de eerste winkelstraat. Het is een gebied dat zich uitstrekt van het centrum naar het noorden tot aan het Rogierplein. Het is het rijkste aan cultuur, winkels en attracties in de regio. Dit continuüm van activiteiten, van grote dynamiek, opent zich naar de openbare ruimte.

De verwachtingen van de bewoners weerspiegelen alleen hun wens om een ​​commercieel weefsel te ontwikkelen waarmee ze echt in de buurt kunnen “wonen”. Bezoekers zijn gewild naar nieuwe bedrijven met een aantrekkelijke visuele presentatie.

Bijna de helft van de klanten is tussen de 25 en 29 jaar oud. In een derde van de gevallen reizen ze te voet en de rest deelt de metro en de auto.

De meesten van hen vertegenwoordigen de middenklasse (2000-2500 € inkomen).

De belangrijkste reden om de buurt te bezoeken is winkelen, en meer dan de helft van de bezoekers is dagelijks of wekelijks aanwezig.

Het aantal voetgangers per dag in deze wijk bedraagt ​​gemiddeld meer dan 22.150 voetgangers in de Heuvelstraat. De aangrenzende straten van de Grote Markt: Tabora, de Kruiden- en Botermarkt zien gemiddeld 14.500 tot 16.300 voetgangers per dag passeren. Ter vergelijking: de Grote Markt telt 7.900.

Deze winkelstraten hebben een piekbezoek op zaterdag en zijn geen dag van de week onder de 10.000 dagelijkse passanten.

De Louizalaan, die een rechte lijn vormt van ongeveer drie kilometer, verbindt de drukte van de bovenstad met de rust van het Ter Kamerenbos.

De eerste 500 meter zijn bezaaid met veel winkels aan weerszijden van de slagader: luxe boetieks, maar ook betaalbare ketens die kleding, schoenen, sieraden en woonaccessoires aanbieden.

Er komen steeds meer bars, cafés en restaurants die lunches aanbieden. Ideaal voor een korte pauze tussen twee shoppingtrips door of voor een lunchpauze voor de vele arbeiders in de buurt.

In de Marollen, een wijk met een populaire traditie, wordt elke ochtend de Oude Markt gehouden op het Vossenplein.

Veel tweedehands handelaars en meubel- en decoratiewinkels volgen elkaar op langs de twee belangrijkste verkeersaders, de Hoogstraat en de Blaesstraat. Het Breughelplein is een gastvrije gastronomische tussenstop in de schaduw van het Justitiepaleis.

Alles lijkt zich tegen deze twee wijken te verzetten, de ene populair, de andere burgerlijk. Deze twee oude Brusselse wijken delen echter een gemeenschappelijke kern door hun geschiedenis, maar ook door hun functie: de ene brengt tweedehandshandelaren samen, de andere antiekhandelaren. Dit complementaire aanbod zorgt voor een echte commerciële en toeristische dynamiek.

Het is een wijk met kleine zelfstandige handelaars, het commerciële aanbod is dichtbij en zonder al te veel franjes. De handelaar cultiveert persoonlijk contact en interactie.

2 metrolijnen, 3 bus, 5 tram, 2.850 overdekte parkeerplaatsen, 4 theaters, 3 musea, 22 scholen en 1 ziekenhuis.

De gemiddelde dagelijkse voetgangersstroom van de Hoogstraat en de Blaesstraat bedraagt ​​tussen de 5.000 en 6.000 passages.

In tegenstelling tot andere winkelstraten is deze wijk, die doordeweeks al erg levendig is, op zondag zelfs nog levendiger. Het is een zondagswandeldoel en de klantenkring is erg heterogeen.

Ook al zouden klanten graag zien dat het voedsel- en commerciële aanbod gediversifieerd zou zijn, ze verwachten winkels die de “Marollien-geest” respecteren en adopteren.

De zuidelijke toegangspoort tot de Stad Brussel, de wijk Midi Lemonnier, bestaat uit twee winkelstraten: Lemonnierlaan en Stalingradlaan.

Boekverkopers, computer hardware winkels, restaurants en theesalons komen samen in een warme, oosterse sfeer. Bibliopolis en Pêle-Mêle zijn de belangrijkste locomotieven in deze wijk.

Deze wijk verbindt het zuidstation met de Grote Markt in Brussel. Op zondag komt de wijk tot leven en werkt ze samen met de Marché du Midi.

Gemiddelde voetgangersstroom per dag: tussen 5.000 en 6.500. Het is een belangrijk kruispunt tussen het Zuidstation en de Grote Markt.

1 metrolijn, 10 bus, 6 tram, 1 internationaal station, 1.915 overdekte parkeerplaatsen.

5 scholen, 2 musea.

De koninklijke wijk van Brussel biedt bij uitstek een culturele ontsnapping.

Rond het prachtige Koningsplein bestaan ​​naast elkaar de Musea voor Schone Kunsten, Magritte, Muziekinstrumenten, Belvue, Coudenberg, Bozar en de Koninklijke Bibliotheek. Gespecialiseerde boekhandels, kunstgalerijen, maar ook talrijke restaurants completeren het decor van deze soevereine wijk, een regionaal cultureel en toeristisch centrum. Luxe boetieks wachten op u in de Naamsestraat, de hoofdingang van het stadscentrum vanaf de Naamsepoort.

De Kunstbergwijk ligt ten zuidoosten van de Vijfhoek, tussen de Grote Markt, de Naamsepoort, het Park van Brussel en de Zavelwijk.

Het Square Brussels Meeting Center is een infrastructuur voor congressen, conferenties, beurzen, tentoonstellingen en andere evenementen. Dit Square congrescentrum – voorheen bekend als het Congrespaleis – heeft een oppervlakte van 13.000 m2 voor conferentieruimtes, maar ook voor prijsverlagingen, productlanceringen, modeshows, feesten, werksessies, etc. in de directe omgeving van het Centraal Station en het Méridien hotel.

De wijk Kunstberg wordt bediend door 2 metrolijnen, 9 buslijnen en 2 tramlijnen. 1.176 overdekte parkeerplaatsen zijn beschikbaar

Dagelijks komen er meer dan 6.300 bezoekers.

Er is 1 bioscoop, 2 theaters, 10 musea, 3 scholen. Deze culturele grootmachten trekken het hele jaar door internationale toeristen, de wijk is een plaats van doorgang en bestemming.

De François Vekemansstraat is de winkelader van Neder-Over-Heembeek, een voormalige gemeente die in 1921 werd opgenomen in de Stad Brussel, tegelijk met Haren en Laken.

Rondom het Vrijheidsplein biedt de wijk Onze-Lieve-Vrouw-ter-Sneeuw haar inwoners en bezoekers een gevarieerd, kwalitatief hoogstaand en aantrekkelijk aanbod van restaurants en cafés die beantwoorden aan de behoeften van de vele kantoormedewerkers in dit administratieve centrum.

Dit gebied bevindt zich in het noordoosten van het Pentagon. Het wordt begrensd door de binnenring in het oosten en noorden, de Koningsstraat en de administratieve kant in het westen en de federale parlementsgebouwen in het zuiden. Ondanks zijn isolement is de wijk goed bereikbaar via de binnenring, is het goed bereikbaar met het openbaar vervoer en biedt het de mogelijkheid tot overdekt parkeren.

In deze wijk, waar groene hoeken op verrassende wijze naast hoge kantoorgebouwen zitten, blijft het architecturale kader van de 19de eeuw behouden: het stedenbouwkundig ensemble is samenhangend en het erfgoed van kwaliteit. Deze administratieve functie en de aanwezigheid van andere instellingen en bedrijven lokken dagelijks duizenden bezoekers naar deze wijk, een indrukwekkend aantal bezoekers.

Er zijn veel bekende plaatsen in de regio aan de Koningsstraat, zoals de krant Le Soir, het Hotel Astoria of een paar leveranciers aan het Hof.

Gespecialiseerde winkels in de Congresstraat, de Ijzerkruisstraat en de Onderwijsstraat bieden een scala aan producten: multimedia, telecommunicatie, kleding, sport, enz. Lokale kwaliteitswinkels beantwoorden aan de verwachtingen van de bewoners.

3 metrolijnen, 4 bus, 2 tram, 1.750 overdekte parkeerplaatsen.

3.400 passages per dag

7 minuten lopen van de Grote Markt.

4 tentoonstellingszalen, 1 concertzaal (het Koninklijk Circus, de eerste voorstellingszaal in het stadscentrum), 3 scholen.

De Nieuwstraat is volledig autovrij en wordt begrensd door het Rogierplein en het Muntplein. Het eerste Belgische handelscentrum, dat omzoomd is met pleinen en doorgangen, heeft zich ontwikkeld rond de handel in persoonlijke uitrusting.

De Nieuwstraat, de drukste voetgangersstraat van België, herbergt de grootste internationale merken en City 2, het grootste stedelijke winkelcentrum van het land.

Nieuwstraat is een waar winkel- en consumentenparadijs waar de klant naartoe gaat met een specifiek doel, wetende dat hij altijd iets zal vinden of er zijn tijd zal doorbrengen. De buurt wordt gezien als een openluchtwinkelcentrum waar het schip alles kan vinden wat ze willen aan persoonlijke uitrusting.

De “Passage du Nord” vertoont een uniek karakter en sfeer in een architectonische omgeving uit het begin van de 20e eeuw waar het aanbod chiquer is: oesterbar, traditionele tabakswinkel, bestek, kwaliteitsvolle broodjeszaken …

Het de Brouckèreplein en Adolph Maxlaan zijn populair vanwege hun architectonische decor, het terras van Hôtel Métropole, bioscopen en winkels voor bruiloften of avondkleding.

De palen van de Grote Markt en de Nieuwstraat zijn met elkaar verbonden door kleine winkelstraatjes die stadswandelingen mogelijk maken tussen de twee belangrijkste toeristische en commerciële polen van het land. Dit erfgoed en deze economische nabijheid is een echte troef. De commerciële mix wordt daar georganiseerd en grote merken en zelfstandigen hebben er hun plek en hun klanten gevonden. Hun complementaire aanbiedingen garanderen de aantrekkelijkheid van de wijk.

De gemiddelde dagelijkse voetgangersstroom in de Nieuwstraat bedraagt ​​meer dan 43.000. De Fripiersstraat, die de Nieuwstraat voorbij de Muntplein uitstrekt tot aan de Grote Markt, telt meer dan 28.200 passanten. De parallelle boulevards Anspach en Adolph Max hebben respectievelijk 13.300 en 10.000 passages. De Schildknaapsstraat, die grenst aan de Muntplein en leidt naar de Kathedraal, het Centraal Station en het Park van Brussel, heeft meer dan 8.500 voetgangers per dag.

Wekelijkse bezoekersaantallen: in de Nieuwstraat is ook op zaterdag een piek aanwezig: meer dan 60.000 voetgangers. De rue des Fripiers stijgt die dag tot meer dan 40.000 voetgangers.

Het publiek in de Nieuwstraat is ongeveer 40% jongvolwassenen (18 tot 24 jaar) en 40% volwassenen tussen 25 en 39 jaar oud. Hoewel winkelen in de omgeving over het algemeen betaalbaar is, trekt de aanwezigheid van hoogwaardige boetieks en merken ook een ouder publiek aan.

Klanten waarderen het diverse aanbod van de City 2, zijn moderne uitstraling en zijn dynamiek op het gebied van evenementenorganisatie (Gastronomieweek, kerstversiering, klank- en lichtshows, themaweken …).

De Zavel is dé ontmoetingsplaats voor antiekliefhebbers; deze wijk staat vol met winkels, kunstgalerijen en geweldige chocolatiers.

Op de terrassen van de Grote Zavel zijn de chique cafés en restaurants de ideale plek om te zien en gezien te worden.

Klanten komen in gelijke mate met de auto en te voet naar dit gebied en de gemiddelde besteding is hoger dan elders.

Op de Grote Zavel is op zaterdag en zondag een zeer drukke markt: er zijn tussen de 16.000 en 23.000 bezoekers, terwijl de week gemiddeld 8.000 tot 9.000 telt.

Op een steenworp afstand van de Grote Markt, heeft de wijk Sint-Jacobs haar geschiedenis gesmeed dankzij een uniek erfgoed en originele persoonlijkheden, zoals het beroemde Manneken-Pis. Het is een ontmoetingsplaats voor de homogemeenschap en biedt winkels met karakter en geavanceerde en trendy producten.

Dit gebied ligt ten oosten van de Grote Markt waarvan het wordt gescheiden door de Lombardstraat. De wijk is georganiseerd rond de kerk van Bon Aide, etappe van de bedevaart naar Santiago de Compostela waaraan het zijn naam ontleent. De plaats heeft getuigenissen van de oude stad bewaard, maar ook een traditie van vakmanschap en lokale handel.

Manneken Pis draagt ​​niet echt bij aan de identiteit van het gebied, maar blijft een aanrader. De Oude Graanmarkt bevindt zich bovenaan de wijk en is verbonden met de wijk Zavel.

Het is een wijk die aantrekt en mobiliseert met zijn historisch karakter. Het behoudt zijn Brusselse karakter en is niet alleen bedoeld voor toeristen. De wijk kenmerkt zich door een relatief groot aantal kleine, originele, unieke, sfeervolle, nette en veelal betaalbare winkels in design, kleding, cadeaus of eten, evenals een groot aantal winkels voor verzamelaars.

De wijk Sint Jacobs trekt gemiddeld 16.000 bezoekers per dag.

Op de Vismarkt (Vismet) en op het Sint-Katelijneplein bevinden zich de beste restaurants van Brussel die gespecialiseerd zijn in visgerechten.

In de buurt van de Brandhoutkaai en Baksteenkaai lopen Vlaamse en Franstalige artistieke gemeenschappen samen. Aan de rand van dit stuk water wordt elke winter de beroemde kerstmarkt gehouden.

Op het voorplein van het Sint-Katelijneplein wordt een groot aantal ad-hocevenementen georganiseerd.

Op het Sint-Katelijneplein wordt wekelijks een biologische markt gehouden. Dit brede commerciële en horeca-aanbod verzekert de bevrediging van de dagelijkse en occasionele behoeften en trekt dienovereenkomstig het publiek aan: het Pain Quotidien, de Roi des Belges, de Walvis, de Boekhandel Passa Porta, de wijnhandelaar Niels, Mer du Nord, Comptoir des Cotonniers , de Champigros delicatessen …

De ontwikkeling van Tour & Taxis is ook een factor die de hele wijk een nieuwe dynamiek geeft.

Schuman is internationaal en dynamisch, het is een van de drukste Brusselse wijken overdag. De straten barsten er van de handelsza- ken en voor de horeca en de medische zorg is er een heel speciale plek voorzien. In de buurt van het Jean Monnet- kruispunt bijvoorbeeld zijn er meer dan veertig restaurants te vinden. Op die belangrijke plaats voor de Brusselse gas- tronomie kunt u alle keukens proeven en alle talen horen spreken in een bruisende, multiculturele sfeer.

Als u luistert op Archimedestraat, Franklinstraat of Ambiorix Square, kunt u een groot aantal verschillende talen horen spreken, en een verscheidenheid aan kleuren van het Engels dat wordt gesproken, afhankelijk van de herkomst van de sprekers. Door de Europese constructie is deze wijk er toch in geslaagd het Brusselse karakter van de wijk te behouden. In de hoek van de straat, op het terras van een café, tijdens een verfijnde maaltijd of in een speciaalzaak kunt u een echte manier van leven (her)ontdekken en een wijk die maar al te graag zijn juweeltjes prijsgeeft.